Balett på biosäsongen 2019–2020, live och inspelat
 
TUMBASCENEN
 
Söndag 27 oktober klockan 16.00 live
repris på måndag 4 november klockan 13.30. Obs! ändrad tid
RAYMONDA (längd ca 3 timmar inklusive paus)

Mästaren Marius Petipa skapade en kreativ och vacker koreografi till balettklassikern Raymonda, som i denna version har reviderats av den legendariska koreografen Yuri Grigorovitj. I föreställningen upplever du också en lysande tonsättning av Alexandre Glazunov i Tjajkovskijs anda.
Handlingen kretsar kring passioner, korsriddare, shejker och dueller.
Raymonda, som är trolovad med Jean de Brienne, firar födelsedag. Jean, som väntas komma nästa dag, har skickat henne några presenter i förväg. En av dessa är ett broderat porträtt av honom. En annan man, Abderman, anländer och försöker att uppvakta Raymonda. Senare drömmer Raymonda att Jean framträder ur sitt porträtt för att dansa med henne, men när hon vaknar ser hon bara Abderman som ännu en gång försöker kurtisera.
Festligheterna fortsätter, och Abderman bjuder upp Raymonda till dans. Han och hans vänner försöker då enlevera Raymonda, men då infinner sig Jean. Han och Abderman duellerar, och Abderman dödas. Efter denna dramatik avslutas baletten med bröllopsfirande för Raymonda och Jean.
 
 
 
Söndag 17 november klockan 16.00 inspelat
repris på onsdag 20 november klockan 13.30
LE CORSAIRE (längd 2:30 inklusive paus)

Pirater, kärlek och slavhandel i en spännande balett, med några av balettkonstens mest kända scener. Le Corsaire visas på utvalda Folkets Hus och Parker-biografer med premiär den 17 november.
Bolsjojs prima ballerina Ekaterina Krysanova och solisten Igor Tsvirko spelar de passionerade Medora och Conrad i denna vackra äventyrssaga. Med på scenen är nästan hela Bolsjojtruppen.
Baletten hade urpremiär den 23 januari 1856 med koreografi av Joseph Mazilier och musik av Adolphe Adam. Baletten är inspirerad av Lord Byrons poem The Corsair (1914).
 
(Le Corsaire är en inspelad föreställning från 2012)
 
 
Söndag 15 december klockan 17.00 inspelat (ingen repris)
NÖTKNÄPPAREN (längd 2:30 inklusive paus)


Nötknäpparen är en tidlös julsaga som tar tittarna i alla åldrar med på en fantastisk resa till tonerna Tchaikovskijs fängslande musik. Första solisten Margarita Shrainer förkroppsligar Marie helt perfekt, liksom Semyon Chudin som spelar en oemotståndlig nötknäppare.
Under natten mot juldagen upptäcker Marie att hennes dockor vaknat till liv. Hennes nya nötknäpparsoldat förvandlas till en prins. De ger sig ut på ett äventyr, där prinsen tvingas bekämpa Muskungen och hans armé. Baletten bygger på E T A Hoffmanns berömda berättelse.
(Nötknäpparen är en inspelad föreställning från 2018)
 
 
Söndag 26 januari klockan 16.00 live
(repris på onsdag 29 januari klockan 13.30)
GISELLE (längd 2:30 inklusive paus)

I den här nya produktionen av Giselle ger den ledande koreografen Alexei Ratmanskij ett spännande perspektiv till en av de äldsta och största baletterna i den klassiska repertoaren. Publiken får en ny möjlighet att upptäcka den här ikoniska baletten som ofta berör publikens hjärta.
Giselle gjorde stor sensation vid premiären i Paris 1841 och sattes genast upp på en lång rad av världens största scener. Den är berömd både för den gripande handlingen om den hjärtsjuka Giselle som älskar att dansa och för sin formella perfektion och symmetri.
 
 
Söndag 23 februari klockan 16.00 live
(repris på onsdag 26 februari klockan 13.30)
SVANSJÖN (längd 2:45 inklusive paus)

Tjajkovskijs mästerverk Svansjön är en gotisk fantasi. Det är också en romantisk balettklassiker med mängder av fantastisk och välkänd musik. I händerna på Bolsjojbaletten blir Svansjön den ultimata balettupplevelsen.
Både handlingen och ledmotivet har omtolkats i olika filmsammanhang, som i till exempel den hyllade Black Swan av Darren Aronofsky med Natalie Portman i huvudrollen.
Prinsen Siegfried förälskar sig i en vacker svan. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette.
 
 
Söndag 29 mars klockan 16.00 inspelat
(repris på tisdag 31 mars klockan 13.30)  
ROMEO OCH JULIA (längd 3:05 inklusive paus)
 
Romeo och Julia är en av världens mest populära baletter, ansedd som Prokofjevs bästa verk. Här i koreografi av Bolsjojs tidigare konstnärlige chef Alexej Ratmanskij. I huvudrollerna som Julia och Romeo ser vi Bolsjojstjärnorna Ekaterina Krysanova och Vladislav Lantratov.
Verket komponerades 1935–1936 på beställning av Mariinskijbaletten, men framfördes inte, troligen på grund av rädsla för det kulturklimat som rådde vid tillfället.
Familjerna Capulet och Montague bekämpar varandra, vilket får tragiska följder när Romeo och Julia från respektive familj blir handlöst förälskade.
 
 
Söndag 19 april klockan 17.00 live INSTÄLLD!
(repris på onsdag 22 april klockan 13.30) INSTÄLLD!
JEWELS (längd 2:45 inklusive paus)


Den tredelade baletten Jewels är en hyllning till kvinnor och städerna Paris, New York och St Petersburg. Baletten ger publiken ett unikt tillfälle att upptäcka koreografens George Balanchines produktiva och fängslande arbete. Han var en av 1900-talets mest inflytelserika koreografer.
Jewels har kallats världens första abstrakta helaftonsbalett. Den kan även ses som tre olika baletter, som länkas samman genom de juvelfärgade kostymerna. Var och en av de tre akterna har musik från olika kompositörer: Smaragder av Gabriel Fauré, Rubiner av Igor Stravinskij och Diamanter av Tjajkovskij.