KYSSEN visas på Tumbascenen Bio

Onsdag 4 oktober klockan 19.00

Torsdag 5 oktober klockan 14.00, cafébio

Från 11 år, längd 1:55. Biljettpris 120 kr, cafébio 130 kr.

OSCARBELÖNADE BILLE AUGUSTS NYA FILM ÄR ÅRETS STÖRSTA DANSKA BIOSUCCÉ

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Anton Abildgaard är en nobel och plikttrogen ung man vars högsta prioritet är att slutföra sin officersutbildning inom kavalleriet med heder och ära. En afton blir han inviterad på bal till baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens vackra dotter Edith till dans, men eftersom hon är lam i båda benen sedan en ridolycka försätter han henne i en högst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor återvänder Anton till herrgården nästa dag och blir snart en ofta förekommande gäst hos familjen. Edith förälskar sig i den charmante kadetten och allt hade varit väl om det inte varit för att Antons känslor för henne enbart handlar om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.

Med KYSSEN är Danmarks främste regissör, Bille August, tillbaka med en ny publik- och kritikersuccé att lägga till sitt imponerande CV av tidigare framgångar som Oscarbelönade ”Pelle Erövraren”, Guldpalmen-belönade ”Den goda viljan”, Selma Lagerlöf-filmatiseringen ”Jerusalem”, de internationella storfilmerna ”Andarnas hus” och ”Les Misérables”, Peter Høeg-filmatiseringen ”Fröken Smillas känsla för snö”, ”En sång för Martin” med Sven Wollter och ”Balladen om Marie Krøyer”. Filmen hade premiär tidigare i år i Danmark och är den hittills största inhemska succén med 225 000 biobesökare.

KYSSEN serverar ett moraliskt dilemma av mest dramatiska sort och bygger på den flitigt filmade österrikaren Stefan Zweigs (1881-1942) roman ”Hjärtats oro”, utgiven av Saga Egmont i Sverige. Hans litterära skatt har resulterat i över etthundra filmatiseringar för film och tv, nu senast ”Mary Queen of Scots”, ”The Grand Budapest Hotel” och ”Schack”.

Huvudrollerna i KYSSEN görs av Esben Smed (”Ser du månen, Daniel”) som Anton och Clara Rosager (”Journal 64”, ”1899”) som Edith. Baron Løvenskjold spelas av Lars Mikkelsen och svensk representation har vi i David Dencik som familjen Løvenskjolds doktor.

FRITT FALL visas på Tumbascenen Bio

Söndag 8 oktober klockan 19.00

Tisdag 10 oktober 14.00 (cafébio)

Från 11 år. Längd 2:30. Biljettpris 120 kr, cafébio 130 kr.

VINNARE AV GULDPALMEN 2023!…… Regissören Justine Triet har åskådaren i ett fast grepp med en film som rör sig i gränslandet mellan Scener ur ett äktenskap och Hitchcock…… Den tyska författaren Sandra, bor sedan ett år tillbaka tillsammans med sin man, Samuel, och deras elvaårige synskadade son i en avlägsen by i de franska alperna. En dag hittas Samuel död i snön utanför deras hus. Polisen ställer sig frågan huruvida det var en olycka, ett mord eller självmord och inom kort är Sandra häktad åtalad för mordet på sin man. Rättegången som följer kommer inte bara lösa upp gåtan kring Samuels död, utan blir en ren och skär dissekering in i parets komplicerade relation.

GOLDA visas på Tumbascenen Bio

Måndag 9 oktober klockan 14.00 (cafébio)

Onsdag 11 oktober klockan 19.00

Torsdag 12 oktober klockan 14.00 (cafébio)

Från 11 år. Längd 1:40. Biljettpris 120 kr, cafébio 130 kr.

Oscarsbelönade Helen Mirren gestaltar Israels premiärminister Golda Meir, som efter Jom kippur-krigets utbrott hösten 1973 plötsligt måste leda en kapplöpning mot tiden för att rädda sitt land. Miljontals liv står på spel, medan Golda tyngs av svåra politiska beslut och av en sjukdom hon försöker förtränga. ”Israels järnlady” frustreras över interna stridigheter i sitt helt manliga kabinett, men kanske kan hennes vänskap med Henry Kissinger (Liev Schreiber) bli till hjälp om hon sköter sina kort. För regin står Guy Nattiv, Oscarsvinnare för kortfilmen Skin, och i övriga roller ses Camille Cottin, Rami Heuberger, Emma Davies och Ed Stoppard.

I rollerna:
Helen Mirren, Rami Heuberger, Liev Schreiber, Camille Cottin, Emma Davies, Ed Stoppard