Konstfilmer på Tumbascenen säsongen 2020-2021
Mer information och länkar till biljettbokning uppdateras löpande.


RAFAEL- DET UNGA GENIET visas på Tumbascenen

Måndag 2 november klockan 16.30

Längd ca 1:30. Svensk text. Biljettpris 130 kr, scenpass 115 kr.

Det är 500 år sedan Rafaels död. Konstnären (1483-1520) var en av renässansens främsta mästare, berömd för sina extraordinära kvinnoporträtt.
Kvinnogestalterna i målningarna mötte han både i sin egen vardag och i sin fantasi. Genom en rad internationella experter skildrar dokumentären konstnären på djupet, liksom platserna där han verkade.
Från modern Magia Ciarla, som dog när konstnären bara var åtta år gammal, till de kvinnliga beundrare som hjälpte honom på vägen till framgång, till kvinnan som enligt legenden ledde honom till hans död. Porträtt av kvinnor som verkligen existerat och några som enbart är fantasiprodukter. Raphael, kunde skildra himmelska skönhetsideal. Tack vare internationellt kända experter får vi möjlighet att upptäcka de viktigaste städerna och platserna i renässansmästarens liv.

MODIGLIANI- SKANDALÖST GENI visas på Tumbascenen

Måndag 23 november klockan 16.30.

Längd ca 1:37. Svensk text. Biljettpris 130 kr, scenpass 115 kr.

Modigliani levde ett kort, hårt liv. Dokumentären ser bortom legenden. Porträtten av Jeanne Hébuterne, poeten Anna Achmatova och journalisten Beatrice Hastings har blivit ikoniska målningar. Filmen besöker muséer i bland annat Wien, Washington och Paris.

Amedeo Modigliani drabbades som barn av flera sjukdomar. Under sin konvalescens bestämde han sig för att börja måla, och hans mor ordnade så att han kunde studera för landskapsmålaren Guglielmo Micheli i Livorno. Modigliani studerade sedan vid konstakademien i Venedig och Florens och anlände 1906 till Paris. Utan att ansluta sig till någon viss grupp eller rörelse lånade Modigliani från Toulouse-Lautrecs och Cézannes målningar, den afrikanska skulpturen, fauvisterna, kubismen och andra experimentella målningar av Picasso och Braque. Desto mer avgörande blev mötet med den rumänske skulptören Constantin Brancusi. Mellan 1910 och 1913 lade Modigliani all sin energi på skulpterandet.

Myten om Modigliani som en ”Montparnasseexcentriker” – stilig, fattig, stolt och drogad eller berusad – skapades av hans författarvänner, särskilt efter hans bortgång vid 35 års ålder. Myten glömmer hans intensiva koncentration på sitt måleri under de sista åren av sitt liv. När Modigliani, redan försvagad av sjukdom, tvingades sluta skulptera på grund av att mejseldammet trängde ner i lungorna, utnyttjade han många av skulpturens effekter i sina porträtt och nakenstudier, framför allt det karakteristiskt förlängda huvudet, den långa, upphöjda näsryggen och den långa halsen.

Måndag 25 januari 16.30 Botticellis Florens
Måndag 22 februari 16.30 Pompeji- syndens stad
Måndag 15 mars 16.30 Munch- Love Phantoms & Lady Vampires

Föreställningarna är i de flesta fall 90 minuter långa. Svensk text. Biljettpris 130 kr, scenpass 115 kr.