Biljetter till kommande säsong från Metropolitan Opera släpps i augusti 2022

MEDEA av Luigi Cherubini

Lördag 22 oktober 19.00 (live)

Tisdag 25 oktober 13.30 repris

Längd 3:06 inkl paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Sondra Radvanovsky, som har triumferat i några av Mets mest krävande sopran-roller, har här rollen som den mytologiska karaktären Medea som utkräver den grymmaste tänkbara hämnd.

I detta sällan framförda verk av Luigi Cherubini medverkar även tenoren Matthew Polenzani som Medeas make Jason. Sopranen Janai Brugger är Kreusa, Medeas rival om Jasons kärlek. Bassångaren Michele Pertusi är Kreon, kungen av Korinth; och mezzosopranen Ekaterina Gubanova är Medeas vän Neris.

Den italienske dirigenten Carlo Rizzi, som debuterade på Met med La Bohème 1993, leder orkestern.

LA TRAVIATA av Giuseppe Verdi

Lördag 5 november 18.00 (live)

Tisdag 8 november 13.30 repris

Längd 3:11 inklusive 2 pauser. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pauserna.

Sopranen Nadine Sierra har rollen som den självuppoffrande kurtisanen Violetta, en av operahistoriens största hjältinnor, i denna vibrerande produktion av Michael Mayer. I denna älskade tragedi av Verdi får vi även se tenoren Stephen Costello, som den självupptagne älskaren; barytonen Luca Salsi som hans missnöjde far och maestro Daniele Callegari som dirigent.

THE HOURS av Kevin Puts

Lördag 10 december 19.00 (live)

Tisdag 13 december 13.30 repris

Längd 3:13 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Världspremiären av Kevin Puts The Hours livesänds från Met 10 december. Föreställningen bygger på Michael Cunninghams Pulitzerpris-belönade roman, som också inspirerade till den Oscars-belönade filmen med samma namn 2002.

Renée Fleming gör en efterlängtad återkomst till Met-scenen tillsammans med Kelli O’Hara och Joyce DiDonato i porträtten av tre kvinnor från olika tidsepoker som kämpar med sina inre demoner och sin plats samhället.

Phelim McDermott, som tidigare skapat Mets hyllade produktion av Philip Glass Akhnaten, regisserar detta drabbande drama. Och Yannick Nézet-Séguin intar podiet för att dirigera Puts mäktiga musik.

FEDORA av Umberto Giordano

Lördag 14 januari 19.00 (live)

Tisdag 17 januari 13.30 repris

Längd 2:41 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Sonya Yoncheva är Fedora, 1800-talsprinsessan som blir förälskad i sin fästmans mördare, Greve Loris Ipanov.  Rosa Feola gör rollen som Grevinnan Olga, som Fedora anförtror sig till, och barytonen Artur Ruciński är diplomaten De Siriex.

Marco Armiliato dirigerar David McVicars raffinerade produktion med en statisk scen som smidigt byter skepnad från ett palats i S:t Petersburg, till en exklusiv salong i Paris, till en pittoresk villa i Alperna.

LOHENGRIN av Richard Wagner

Lördag 18 mars 17.00 (live)

Tisdag 21 mars 13.30 repris

Längd 4:45 inklusive 2 pauser. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinföräljning i pauserna.

Lohengrin är en uppföljare till François Girards uppsättning av Parsifal, som återigen förenar hans slående visuella stil med dramatiken i Wagners hisnande musik.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar och i titelrollen ser vi tenoren Piotr Beczała som den mystiske svan-riddaren. Sopranen Tamara Wilson är grevinnan Elsa, som blir falskt anklagad för mord. Christine Goerke är Ortrud och Evgeny Nikitin har rollen som Ortruds makthungrige make Telramund.

FALSTAFF av Giuseppe Verdi

Lördag 1 april 18.30 (live)

Tisdag 11 april 13.30 repris (OBS nytt datum!)

Längd 3 timmar inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Verdis populära opera är inspirerad av Shakespeares pjäs Muntra fruarna i Windsor. Operan utspelar sig i och runt staden Windsor, väster om London, under de första decennierna av 1400-talet.

Den nuvarande Met-produktionen placerar handlingen i mitten av 1900-talets England, efter andra världskriget – en era då aristokratin förlorade mycket av sin rikedom och sitt inflytande.

Barytonen Michael Volle sjunger sin första Verdi-roll på Met som den ohyfsade riddaren Falstaff, som får sitt rättmätiga straff av tre smarta kvinnor. Sopranen Ailyn Pérez är Alice Ford, Jennifer Johnson Cano är Meg Page och mezzosopranen Marie-Nicole Lemieux är fru Quickly. Hera Hyesang Park och tenoren Bogdan Volkov är det unga paret Nannetta och Fenton och Daniele Rustioni dirigerar.

ROSENKAVALJEREN av Richard Strauss

Lördag 15 april 18.00 (live)

Tisdag 18 april 13.30 repris

Längd 4:40 inklusive 2 pauser. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pauserna.

Rosenkavaljeren skildrar kärlekens sötma, men också åldrandets vemod. En stjärntrio samlas i de ledande rollerna i Strauss komedi: sopranen Lise Davidsen som fältmarskalkinnan, Isabel Leonard som greve Octavian och Erin Morley som Sophie.

Bassångaren Günther Groissböck återvänder som baron Ochs och Markus Brück är Sophies far Faninal. Maestro Simone Young dirigerar Robert Carsens fin-de-siècle-inspirerade uppsättning.

CHAMPION av Terence Blanchard

Lördag 29 april 19.00 (live)

Tisdag 2 maj 13.30 repris

Längd 3:20 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Ryan Speedo Green gör rollen som den unge boxaren Emile Griffith, som från en blygsam bakgrund tar sig fram som proffsboxare och blir världsmästare. Eric Owens porträtterar Griffith som äldre, jagad av spöken från sin tidigare våldsamma boxar-karriär.

Sopranen Latonia Moore är Emelda Griffith, boxarens frånvarande mor, och Stephanie Blythe är barägaren Kathy Hagan.

Yannick Nézet-Séguin återvänder för att dirigera Blanchards andra Met-premiär. James Robinson, som tidigare gjort Fire Shut Up in My Bones och Porgy och Bess på The Met, står för produktionen. Camille A. Brown, vars koreografi för Porgy och Bess älskades av publiken, gör koreografin även för denna uppsättning.

DON GIOVANNI av Verdi

Lördag 20 maj 19.00 (live)

Tisdag 23 maj 13.30 repris

Längd 3:14 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Vår svenske operastjärna Peter Mattei gör ännu en gång den fantastiska tolkningen av Don Giovanni på Met.

Tony Award-belönade regissören Ivo van Hove gör sin Met-debut med Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Berättelsen om bedrägeri och fördömelse utspelar sig i ett abstrakt landskap som utforskar de mörka sidorna av historien och dess karaktärer.

Nathalie Stutzmann gör sin Met-debut som dirigent. Svenske barytonen Peter Mattei är en magnetisk Don Giovanni tillsammans med Adam Plachetka som Leporello. Sopranerna Federica Lombardi, Ana María Martínez och Ying Fang är kvinnorna Don Giovanni förfört och tenoren Ben Bliss sjunger rollen som Don Ottavio. 

TROLLFLÖJTEN av Mozart

Lördag 3 juni 19.00 (live)

Onsdag 7 juni 13.30 repris

Längd 3:20 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Mozarts underbara Trollflöjten är en saga för hela familjen. En färgsprakande uppsättning med fantasifulla kostymer och otrolig scenografi.

Nathalie Stutzmann dirigerar sin andra Mozart-opera denna säsong. Simon McBurney blandar projektioner, ljudeffekter och akrobatik för att matcha Mozarts dramatiska och sagolika fabel.

I den starka rolluppsättningen ser vi Erin Morley som Pamina och Lawrence Brownlee som Tamino. Thomas Oliemans gör sin Met-debut som Papageno, Kathryn Lewek som Nattens Drottning och Stephen Milling som Sarastro.