Dead Man Walking av Jake Heggie

Lördag 21 oktober klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 24 oktober klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 3:14 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Jake Heggies mäktiga verk får sin efterlängtade Met-premiär i en ny produktion av Ivo van Hove. Dead Man Walking bygger på syster Helen Prejeans memoarer, som handlar om hennes kamp för en dömd mördares själ. Det dramatiska ämnet passar perfekt till Heggies gripande musik och ett libretto av Tony- och Emmy-pristagaren Terrence McNally. Historien blev kanske mest känd som film 1995 med Sean Penn och Susan Sarandon i huvudrollerna. Sedan operans premiär år 2000 har den blivit den mest spelade samtida operan i världen. Metropolitans dirigent Yannick Nézet-Séguin intar podiet med Grammy-belönade mezzosopranen Joyce DiDonato i huvudrollen som syster Helen. I rollistan finns också Ryan McKinny som den dödsdömde fången Joseph De Rocher, sopranen Latonia Moore som syster Rose och mezzosopranen Susan Graham som De Rochers mor. Kul att veta är att Susan Graham gjorde rollen som syster Helen vid operans ur-premiär för 23 år sedan.

X: The Life and Times of Malcolm X av Anthony Davis

Lördag 18 november klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 21 november klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i första pausen)

Längd 3:42 inklusive 2 pauser. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pauserna.

Anthony Davis banbrytande opera om Malcolm X hade premiär första gången 1995. Robert O’Hara, som nominerades till en Tony Award 2020 för Slave Play, ligger bakom denna nya produktion av Anthony Davis opera om medborgarrättskämpen Malcolm X liv, där Malcolm framställs som en ordinär man vars berättelse överskrider både tid och rum. Operan har betraktats som en ’glömd opera’ och har inte uppförts på hela 36 år efter ur-premiären på New York City Opera 1986. Förra året satte Detroit Opera upp den igen och nu är det dags för Met. Kazem Abdullah dirigerar den nyligen reviderade partituren, som ger en jazzinspirerad inramning till författaren Thulani Davis libretto. Barytonen Will Liverman, som hyllades i Met-premiären av Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones, sjunger Malcolm. Sopranen Leah Hawkins spelar hans mamma Louise, mezzosopranen Raehann Bryce-Davis är hans syster Ella, bas-barytonen Michael Sumuel är hans bror Reginald och tenoren Victor Ryan Robertson är Nation of Islam-ledaren Elijah Muhammad.

Florencia en el Amazonas av Daniel Catán

Lördag 9 december klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 12 december klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 2:35 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.


Sopranen Ailyn Pérez spelar rollen som operadivan Florencia Grimaldi i denna nya produktion av Mary Zimmerman, som tar Amazonas mystiska rike till Folkets Hus och Parkers biografer.

Florencia en el Amazonas är Mets första opera på spanska på nästan ett sekel och den tredje någonsin. Den mexikanske kompositören Daniel Catáns opera från 1996 är inspirerad av Nobelpris-belönade författaren Gabriel García Márquez magiska realism. Föreställningen handlar om operadivan Florencia Grimaldi, som återvänder till sitt hemland Brasilien för att uppträda på det legendariska operahuset i Manaus samt söka efter sin förlorade älskare som försvunnit spårlöst i djungeln.

Den framstående ensemblen som porträtterar divans medresenärer på flodbåten till Manaus består av Gabriella Reyes som journalisten Rosalba och basbarytonen Greer Grimsley som fartygets kapten.

Barytonen Mattia Olivieri är den gåtfulle styrmannen Riolobo, tenoren Mario Chang som kaptenens brorson Arcadio, och mezzosopranen Nancy Fabiola Herrera samt barytonen Michael Chioldi som det bråkande paret Paula och Álvaro. Yannick Nézet-Séguin dirigerar.

Nabucco av Giuseppe Verdi

Lördag 6 januari klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 9 januari klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 3:06 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Det antika Babylon kommer till liv i en klassisk Met-produktion i ny uppsättning. Verdis mästerverk Nabucco med ukrainska Liudmyla Monastyrska.

Daniele Callegari dirigerar detta tidiga verk av Verdi som även innehåller den ultimata uppvisningen av Mets kör genom den gripande klassikern ”Fångarnas kör”. På Mets scen får Verdis episka drama rent bibliska proportioner och är ett maffigt skådespel både för erfarna som nya operabesökare. Det gamla Jerusalems fall i händerna på Babylons kung Nebukadnessar II (Nabucco) kommer till liv i Elijah Moshinskys (1946 – 2021) numera klassiska produktion. Ukrainska stjärn-sopranen Liudmyla Monastyrska repriserar sitt eldiga porträtt av Nabuccos hämndlystna dotter Abigaille, som hon också gjorde i livesändningen 2017. Barytonen George Gagnidze gör sin Met-rolldebut som den härskande kungen Nabucco. Mezzosopranen Maria Barakova och tenoren SeokJong Baek är Fenena och Ismaele, och bassångaren Dmitry Belosselskiy upprepar sin hyllade skildring av översteprästen Zaccaria.

Carmen av Georges Bizet (repris tisdag 30 januari 13.30)

Lördag 27 januari klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 30 januari klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 3:44 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.


Bizets klassiska opera Carmen tar sig ny form i Carrie Cracknells produktion.

Den hyllade regissören Carrie Cracknell gör sin Met-debut och återupplivar den klassiska historien om dödlig passion med en produktion som flyttar handlingen till nutid och ett gäng människohandlare.

Carmen attraherar både erfarna och nya operabesökare med sina välbekanta melodier (Toreadorsången!) och är en av världens mest kända operor genom tiderna. Berättelsen om den kärlekssökande Carmen som skapar besatthet och avundsjuka vart hon än går har blivit ett ikoniskt kvinnoporträtt på världens operascener.

Mezzosopranen Aigul Akhmetshina har huvudrollen som den oemotståndliga förförerskan. Tenoren Piotr Beczała är Carmens älskare Don José, sopranen Angel Blue den hängivna Micaëla och basbarytonen Kyle Ketelsen den kaxige Escamillo. Daniele Rustioni dirigerar.

Ödets makt av Giuseppe Verdi

Lördag 9 mars klockan 18.00, live via satellit.

Tisdag 12 mars klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 4:22 inklusive 2 pauser. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pauserna.
Norska operastjärnan Lise Davidsen gör sin rolldebut som Leonora i Verdis gripande tragedi Ödets makt. Visas för första gången live på bio från Met i New York den 9 mars.

Regissören Mariusz Treliński levererar Mets första Ödets makt (La Forza Del Destino) på nästan 30 år och sätter handlingen i en samtida värld. Yannick Nézet-Séguin dirigerar föreställningen och sopranen Lise Davidsen gör sin debut som den ädla Leonora, som flyr sitt hem efter att ha övergivits av den man hon älskar. Den storslagna berättelsen om olycklig kärlek, dödliga vendettor och familjestrider gör stor användning av Mets roterande scen för att representera den ostoppbara framfarten av ödet som driver operans kedja av katastrofala händelser.

I rollistan finns även tenoren Brian Jagde som Leonoras älskade Don Alvaro, barytonen Igor Golovatenko som den hämndlystne brodern Don Carlo och Judit Kutasi som spådamen Preziosilla. Basbarytonen Patrick Carfizzi är Fra Melitone och basen Soloman Howard både Leonoras far och Padre Guardiano.

Romeo och Julia av Charles Gounod

Lördag 23 mars 18.00, live via satellit

Tisdag 26 mars klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 3:31 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Gounods opera Romeo och Julia i nyuppsättning av Bartlett Sher livesänds till Folkets Hus och Parkers biografer i Sverige den 23 mars. Missa inte Nadine Sierra och Benjamin Bernheim i titelrollerna.

Två sångare på toppen av sin karriär – sopranen Nadine Sierra och tenoren Benjamin Bernheim –möts som det älskande paret i Charles Gounods opera baserad på Shakespeares pjäs. Yannick Nézet-Séguin intar podiet för att dirigera en av historiens mest romantiska partitur i en scenografi som andas sent italienskt 1700-tal. I Tony Award-belönade regissören Bartlett Shers produktion medverkar också barytonen Will Liverman och tenoren Frederick Ballentine som ärkerivalerna Mercutio och Tybalt. Mezzosopranen Samantha Hankey gör den busiga springpojken Stefano och basbarytonen Alfred Walker är broder Laurence.

La Rondine (Svalan) av Giacomo Puccini

Lördag 20 april klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 23 april klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 2:47 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Puccinis sällan spelade mästerverk La Rondine livesänds till Folkets Hus och Parkers. Med Angel Blue och Jonathan Tetelman i huvudrollerna. Hyllade sopranen Angel Blue är den sofistikerade franska kurtisanen Magda och spelar mot tenoren Jonathan Tetelman, som gör sin Met-debut som Ruggero, en idealistisk ung man som erbjuder henne ett alternativ till hennes liv i överflöd. Den bitterljuva kärlekshistorien har ett partitur som kombinerar charmen hos en wiensk operett med romantiken och hjärtesorgen hos italienska klassiker som La Bohème och La Traviata.

Maestro Speranza Scappucci dirigerar Nicolas Joëls art déco-inspirerade produktion som transporterar publiken från hjärtat av det parisiska nattlivet till en drömlik vision av franska Rivieran på 1920-talet. Sopranen Emily Pogorelc och tenoren Bekhzod Davronov – som båda gör sina Met-debuter – kompletterar rollistan som Lisette och Prunier.

La Rondine har också framförts med titeln Svalan i Sverige.

Madama Butterfly av Giacomo Puccini

Lördag 11 maj klockan 19.00, live via satellit

Tisdag 14 maj klockan 13.30, repris från lördagen (inklusive fika i pausen)

Längd 3:15 inklusive paus. Svensk text. Biljettpris 280 kr, rabatt vid förköp. Öl- och vinförsäljning i pausen.

Puccinis klassiska opera Madama Butterfly med sopranen Asmik Grigorian i huvudrollen. I sin Met-debut tar Asmik Grigorian sig an den krävande rollen som Cio-Cio-San, den godtrogna geishan i hjärtat av Puccinis tragedi. Tenoren Jonathan Tetelman är den känslolösa amerikanska sjöofficeren Pinkerton vars svek förstör henne. Berättelsen om den olyckliga kärleken som plågar den unga japanskan är en av världens mest kända tragiska operor och de tidlösa melodierna (arian Un bel di och Humming Chorus) är välbekanta för både erfarna som nya operabesökare. Mezzosopranen Elizabeth DeShong är det ståndaktiga hembiträdet Suzuki, och barytonen Lucas Meachem är den amerikanska konsuln Sharpless.

Den hyllade maestro Xian Zhang gör sin Met-debut som dirigent i Oscarbelönade filmregissören Anthony Minghellas livfulla produktion.