EN OFFICER OCH SPION
Tumbascenen Cafébio
Fredag 3 april klockan 14.00
Från 11 år, längd 2:12. Biljettpris 100 kr inkl fika.
1894 skakas Frankrike av en av historiens största rättsskandaler då den judiske kaptenen Alfred Dreyfus döms mot sitt nekande för spioneri och landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officeren Georges Picquart nysta i fallet och kommer en fruktansvärd komplott på spåren.
Om detta omstörtande fall, vida berömt som ”Dreyfusaffären”, har det skrivits spaltmil under 125 år och nu har Oscarbelönade Roman Polanski gjort film om skandalen med likaledes Oscarbelönade Jean Dujardin (”The Artist”) i huvudrollen.
Filmen bygger på bestsellern av Robert Harris, som även skrivit manus ihop med Polanski. Även Polanskis ”The Ghost Writer” från 2010 byggde på en roman av Harris.
Vid senaste Venedigfestivalen hyllades filmen enhälligt och erövrade både Juryns Stora Pris och Kritikernas pris. Filmen är dessutom nominerad till hela 12 César Awards (Frankrikes Oscar) i alla de stora kategorierna – Bästa film, Bästa regi, Bästa manus, Bästa huvudroll med mera.